serre opbouw
Sven

Sven

Zelfverklaarde sfeerblogger

Een moestuinindeling op ieders maat

Wie wil starten met een moestuin denkt best eens na over de juiste inrichting. Dat klinkt eenvoudig, maar vergt toch wat voorbeschouwing. Ben je iemand die elke vrije minuut in je moestuin wil doorbrengen, of net niet? Een ervaren rot of een absolute beginner? Een moestuinplan schept een zekere orde en helpt je (het onkruid in) de moestuin onder controle houden.

De schaduw van de moestuinier...

Om te beginnen is de beste manier om onkruid de baas te kunnen gewoon heel regelmatig in je moestuin vertoeven en het bij te houden. Elke dag een half uurtje in de tuin en alles onder controle?! Waarom lijkt een zo simpel advies in de praktijk soms zo een opgave te zijn? Simpel, omdat het algemeen advies niet steeds aangepast is aan jouw stijl van moestuinieren, omdat niet iedereen er evenveel tijd kan insteken, omdat een afwezigheid van een paar weken in volle moestuinseizoen al voldoende kan zijn voor een onkruidjungle,…

Herkenbaar?

Na een start vol goede moed begint je moestuin seizoen netjes op orde, van plantklaar tot zelfs voorbij de eerste lichting volgroeide planten, om vervolgens onder het onkruid gebukt in een hoekje weg te kwijnen. Elk werkje dat nog in de moestuin moet gebeuren wordt zo een enorme opgave, omdat het onkruid de strijd heeft gewonnen. Herkenbaar?

Onkruid: 1 – moestuinier: 0

Bovenstaande is me helaas ook verschillende keren overkomen. Mijn moestuinseizoen eindigt dan ook meestal ergens in de zomer, wanneer het onkruid de strijd gewonnen heeft en ik de tijd en energie niet meer heb om de woekerende grassen, netels en andere te lijf te gaan.

Om mezelf te beschermen tegen mezelf, moest ik eigenlijk heel eerlijk tegen mezelf durven zijn; Ik heb niet op elk moment in het moestuinseizoen evenveel ‘drive’ of ‘tijd’ om aan de moestuin te spenderen. Activiteiten met het gezin, vrienden, andere werkjes of hobby’s nemen het voorplan en daar gaat het strak opgebouwde plan om de moestuin deze keer wel echt onkruidvrij te houden. Ik heb ook niet elke dag na het werk zin of energie om een half uur in de moestuin te spenderen.

Een uitgedachte indeling dan maar?

Een systeem dat alle inspanningen beperkt tot een op voorhand vastgelegde ruimte die ik denk wel onder controle te kunnen houden. Om dan stapsgewijs uit te breiden indien het lukt. Geen energie naar paadjes in de moestuin die onkruidvrij gehouden moeten worden, of braakliggende perceeltjes waar niet mee gebeurt, maar die in een mum van tijd vol komen met onkruid.

Wij kozen voor systeem met moestuinbakken of verhoogde bedden, omdat je zo de inspanningen beperkt tot een aantal ruimtes (bakken) waarvan je op voorhand zelf inschat of je ze zal kunnen bijhouden.

Zelf begonnen we een paar jaar geleden met één moestuinbak. Deels omdat ik voorheen eigenlijk nooit aan het moestuinieren was toegekomen en ik niet wist waar ik aan toe was en deels omdat de beschikbare ruimte vrij beperkt was. Een verhuis later werd die ene moestuinbak uitgebreid tot eerst 3 bakken (en een serre), dan 4 en daarna met omliggende vrije perkjes aangevuld.

Op de brede paden ligt (gratis) haksel van een vriendelijke buurtbewoner. Onder de brede paden ligt worteldoek. Dat alles kwam er natuurlijk niet uit zichzelf. Maar na een dagje werk met de hulp van mijn echtgenote mocht het resultaat al gezien worden…

Meer dan 1 waarheid

Vind je onze moestuin een verschrikkelijke verspilling van vrije ruimte? Zou je zelf nooit houtsnippers tussen je paden gooien of ook maar overwegen om er worteldoek onder te leggen? Vind je moestuinbakken maar niets? Getuigt deze ganse opzet van een onvoorstelbare luiheid?

Daar kan ik gerust allemaal inkomen. Maar voor ons creëert dit moestuinplan een zekere rust in ons hoofd, geeft ‘goesting’ om er aan te beginnen en tot slot helpt het ons (meestal) om de bovenhand te houden in de eeuwige strijd tegen het onkruid. Maak een moestuinplan op jouw maat en laat weten wat je anders zou doen in de comments!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie