Sven

Sven

Zelfverklaarde sfeerblogger

Het juiste materiaal voor jouw moestuinbak

Welke materiaal je voor jouw moestuinbak wil gaan gebruiken, hangt vaak af van wat je mooi vindt en wat betaalbaar is. Hout is het meest gebruikte materiaal, maar is vergankelijk en vaak ook niet goedkoop.

Steen en metaal zijn dan weer wel heel duurzaam, maar ook zwaar en niet steeds even goed ogend. Elk van deze materialen heeft zo zijn voor -en nadelen, waar we in dit artikel dieper op ingaan.

Wil je inspiratie opdoen over hoe je de bak er fantastisch kan laten uitzien in je moestuin, lees dan zeker ook mijn artikel over 25 te gekke moestuinbakideeën.

HOUT

materiaal hout

Hout oogt erg natuurlijk in de moestuin en past perfect in het kringloopconcept. Het rotte hout kan aan het einde van zijn levenscyclus via de composthoop onmiddellijk terug de tuin in(zie onbehandeld).

Zelfs de meest onhandige harry’s slagen er doorgaans wel in een zelfbouw houten moestuinbak te maken. Houten moestuinbakken zijn ook erg eenvoudig verplaatsbaar.

Hout is minder duurzaam omdat het onder vochtige omstandigheden een beperkte levensduur heeft.
De  hoge kostprijs van kwaliteitsvol hout.

Onbehandeld

Over behandeld dan wel onbehandeld hout in je moestuin is al veel gezegd en geschreven.

Het voordeel dat het veel langer meegaat, weegt voor mij niet op tegen de potentiële nadelen dat er schadelijke stoffen(waarmee het behandeld werd) in je bodem sijpelen, die je dan vervolgens via je moestuingroenten binnen krijgt.

Dat betekent uiteraard dat we toegevingen zullen moeten doen op het vlak van de prijs.

Onbehandeld hout dat ook nog enige jaren meegaat in een vochtige omgeving is nu eenmaal niet goedkoop.

Soorten

Van tropisch hardhout tot dennenhout, er zit veel verschil in de prijs en de duurzaamheid van verschillende soorten hout.

Dennenhout is verreweg het goedkoopste hout, maar gaat het minst lang mee voor het gaat rotten.

Tropisch hardhout weerstaat het vocht veel beter, en zal dus ook veel langer meegaan, maar kost dan weer veel meer.

Douglas (Fir)hout is de gulden tussenweg waar we voor kiezen. Het is betaalbaar(der), gaat langer mee dan dennenhout en kan omwille van het hars die het bevat vrij goed tegen vocht.

Cederhout en kastanjehout zijn eventuele alternatieven, maar net iets duurder

STEEN

Steen is uiteraard een heel duurzaam materiaal om een moestuinbak van te maken.

De kostprijs (vaak gratis) is ook een pluspunt.

Steen is zwaar. Het aanleggen (en eventueel later verplaatsen) van een moestuinbak in steen is een zwaar werkje!

Als je de voegen tussen stenen niet met mortel of cement dicht, vindt onkruid er met de tijd zeker zijn weg tussen.

Steen warmt sterk op door de zon. Op een warme dag zien je groenten hierdoor nog harder af.

Soorten

Betonblok is goedkoop, eenvoudig te vinden en gaat vele jaren mee.

materiaal steen

Met een beetje creativiteit kan een moestuinbak in dit materiaal er ook erg mooi uitzien, bvb door in de gaten van de steen zelf geurige bloemen te planten die meteen ook schadelijke insecten weghouden van je planten. Rotsblokken kan je vaak gratis krijgen uit afbraakprojecten. Je tuin krijgt er een ruig en rustiek uiterlijk door en ze zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Het aansleuren (en/of verplaatsen) van voldoende rostblokken is echter een zwaar karwei!

Tegels kopen om een moestuinbak aan te leggen, gaat misschien iets te ver. Overschotten tegels van de aanleg van je terras of oprit daarentegen lenen zich perfect in ons concept van een goedkope en duurzame moestuinbak.

METAAL

materiaal moestuinbak metaal

Metaal is natuurlijk eveneens een erg duurzaam materiaal.

Het geeft een coole industriële look aan je moestuin

Het grootste nadeel is dat het (afhankelijk van de soort) door de vochtige omgeving gemakkelijk roest en dat dit ook weer in je bodem sijpelt en opgenomen wordt door de planten.

Metaal is zwaar.

Soorten

Omwille van het roest-nadeel hierboven vermeld, kan je voor je moestuin best voor een metaalsoort kiezen die niet zo makkelijk roest.

Gegalvaniseerd metaal werd behandeld om minder snel te roesten en is een mogelijkheid om snel een moestuinbak op te zetten die weinig ruimte inneemt. Met de tijd zal echter ook gegalvaniseerd metaal gaan roesten. Staal is eveneens duurzaam en geeft een coole look, maar roest uiteindelijk ook vrij snel, wat niet ideaal is om in de moestuin te gebruiken.

CONCLUSIE

Het juiste materiaal voor je moestuinbak hangt in sterke mate af van je voorkeur en de kostprijs ervan.

Elk materiaal heeft zo zijn voor -en nadelen.

Je moet ook niet noodzakelijk bij een materiaal blijven. Een afweging die ik me persoonlijk wel eens maak om me bij de keuze te begeleiden is welke opportuniteit zich voordoet op het moment dat ik iets wil gaan bouwen. Recuperatiemateriaal, bij voorkeur gratis of low cost, dat op dat moment beschikbaar is, heeft al snel een streepje voor.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie