poortje kippen
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Een poortje voor het kippenhok; dat maak je toch zelf?

TuinTuin

Nadat we afgelopen jaar wat kippen verloren aan een ziekte besloten we het wat kalmer aan te doen en een beperkt aantal kippen te houden. We maakten van de gelegenheid gebruik om de aftandse afsluiting met kippendraad te vervangen door een steviger variant met schapendraad en ook het oude poortje viel praktisch uit elkaar en was aan vervanging toe. Een nieuw poortje maken was dus de boodschap, maar hoe begin je daar nu aan?

Plannetje maken

plan poortje

Aangezien voorbereiding het halve werk is, begonnen we met een ruwe schets van hoe het poortje er moest uitzien. De diagonale latten zorgen in deze constructie voor de stevigheid.

Het poortje werd uiteindelijk 95 cm breed en 1m35 hoog (de afsluiting is 1m40 hoog maar het poortje hangt een beetje van de grond). De verticale latjes verdwenen in het uiteindelijke ontwerp ten voordele van een stuk rasterdraad, om zo het poortje niet te zwaar te maken.

Aan de slag

Na een bezoekje aan de doe-het-zelf-zaak voor het nodige hout en de schroeven, konden we aan de slag met de constructie. Die bestaat om te beginnen uit het kader van het poortje, waarover op zich niet veel bijzonders te vertellen valt. Ik merk wel op dat de horizontale dwarslatten boven en onderaan beginnen op een cm of 5 van de rand en dus niet gelijk met de rand.

kader poortje

Voor verdere versteviging plaatsten we in elk van de twee rechthoeken nog een diagonale lat zoals je hieronder op de foto kan zien.

verstevinging poortje

Nog een paar vijzen er in (in dit geval een beetje overkill, maar goed) en even poseren met het eindresultaat.

kader vijzen
poortje kippen

Scharnieren en ophangen

Ik val maar meteen met de deur in huis; ik ben geen expert als het aankomt om het poortje perfect op te hangen. Ik beken met het nodige schaamrood op de wangen dat ik het poortje aanvankelijk zelfs bevestigd heb met een verkeerde draairichting. Het is maar zo handig als een poortje voor de kippen naar binnen opendraait, zodat ze niet ontsnappen terwijl je binnengaat. Mijn kippenverstand heeft daar eerst even bedenktijd voor nodig gehad, maar uiteindelijk is het dus toch in orde gekomen.

Ik heb hier ook met opzet voor vrij stevige scharnieren gekozen. Misschien ook weer een beetje overkill, maar better safe than sorry…

Hoe ik het deed

Besteed bij het ophangen aandacht aan de ruimte die je tussen laat (zowel onderaan als aan de zijkanten). Een waterpas is ook geen overbodige luxe om de boel wat recht te hangen. Concreet heb ik aan de onderkant(op de grond dus) met blokjes gewerkt, waar het poortje tijdelijk op kon steunen. Vervolgens bevestig je de scharnieren (deze waren op het poortje zelf reeds bevestigd) aan de paal met 2 schroeven en regel je de afstand tussen de palen en bovenaan met de waterpas of het poortje recht hangt. Eens je tevreden bent van de plaatsing kan je alles dan definitief vastschroeven. Hieronder laat ik u nog delen in de verkeerde draairichting van de deur die ik bij een eerste plaatsing van de scharnieren creëerde.

Dit om de pointe van dit artikel nog eens in de verf te zetten: je hoeft geen schrijnwerker te zijn om een eenvoudig poortje te maken en je hebt er ook geen complex materiaal voor nodig. Een zaag en een schroefmachientje, scharnieren en vijzen en dat somt het zo een beetje op.

En als het hier en daar toch een beetje fout loopt, dan valt daar altijd wel een mouw aan te passen 😉

scharnieren fout

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51