een lichtbak voor je planten
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Een lichtbak voor je planten maken

TuinTuin

In donkere maanden

Eèn ding hebben alle planten gemeen. Ze hebben licht nodig. Licht dat in de winter niet steeds in dezelfde mate voorradig is. En dan is een lichtbak voor je planten onontbeerlijk.

Elk jaar opnieuw zie ik in moestuingroepjes de discussie heropflakkeren over wanneer je best start met zaaien. Dit is uiteraard in de eerste plaats een kwestie van het soort planten. Tomaten zaai je nu eenmaal beter niet in januari, omdat de plantjes met een rotvaart groeien. Over pepers en paprika’s, die veel langer nodig hebben om te groeien, laat ik de ideale startdag(of maand) nog in het midden, omdat deze sterk afhankelijk is van de omstandigheden. Ik start bvb. meestal later dan mijn schoonbroer, Jochen, een mede-moestuin liefhebber. Maar omdat de paprika’s en peperplantjes hier opgroeien in de veranda, krijgen ze veel meer licht en haal ik de voorsprong die hij meestal opbouwt door in januari te starten(of soms zelf december) vaak wel in. Wil je lezen wat hij te zeggen heeft over zaaien in januari, neem dan zeker een kijkje op zijn blog!

Wie niet dezelfde omstandigheden heeft, of gewoonweg niet hetzelfde geduld 😊 die kan in de donkere maanden niet zonder een lichtbak.

Ik lees of hoor vaak verhalen van mensen die voor een Ikea-systeempje kozen met ledlampen om hun plantjes op te kweken. Niets mis mee wat mij betreft, maar de kostprijs van het gans systeem loopt al snel in een paar honderd euro’s. Dat moet goedkoper kunnen dacht ik dan.

Zelf een lichtbak maken dan maar?

Nu had ik mijn lichtbak met wat houten latten en een aantal schroeven helemaal zelf kunnen maken, maar er zijn een aantal redenen waarom ik koos om dat niet te doen.

Een lichte, maar stevige constructie

lichtbak

Mijn lichtbak komt over mijn planten heen te staan. Vooreerst omdat een lichtbak onder je planten geen zicht is. Daarnaast vind ik het handig dat de constructie eenvoudig te verplaatsen is. Een constructie uit hout weegt meer en is dus minder mobiel.

Je hoeft wat mij betreft het warm water niet her uit te vinden. Snel, goedkoop en efficiënt zijn de sleutelwoorden waarnaar ik op zoek ben. Licht en brandveilig(er) plak je daar in dit geval gerust achter. En dus kwam ik op het idee om het bovenste deel van een stevig plastic(modulair) rek te recupereren als basis voor een lichtbak.

Wil je dat de lichtbak hoger komt? Koop wat buis van dezelfde diameter en klaar is kees. Eenvoudig opbergen na gebruik? Poten eraf en op een schap. Even wat ruimte nodig om in de zaaitrays te werken? Eenvoudig opheffen en tijdelijk elders zetten. U snapt het plaatje wel.

Armaturen en TL of LED

Na wat zoekwerk op het internet over intensiteit, wattage, lichtsterkte,… ging mijn voorkeur uit naar LED-licht, maar dit bleek dit toenertijd niet haalbaar wegens te duur, te moeilijk te integreren in mijn ”half” rek of niet te vinden.

En dus is het TL-licht geworden. Niet duur, met het juiste armatuur eenvoudig te installeren en ook in het verbruik valt dit dik mee.

Ondertussen zou ik voor bijkomende opstellingen,of de vervanging van mijn lampen wel voor LED kiezen. Omwille van het verbruik dan voornamelijk.

Je vind veel vrij technische informatie over licht en planten op het internet en soms ook dat TL-licht niet het beste kweeklicht is. Mijn pepers en paprika’s hebben het echter steeds vrij goed gedaan met dit licht en ik vond het destijds prijs-kwaliteit de beste keuze. Ik kocht uiteindelijk 2 daglicht lampen (6400K of hoger) in ‘koud wit’ en 1 warm wit (om het spectrum verschillende kleuren dat een plant nodig heeft te dekken).

Timer

Om niet continu zelf de lampen aan en af te schakelen heb ik geïnvesteerd in een timer voor het stopcontact. Je kan die desgewenst enkel ’s ochtends en ’s avonds laten inschakelen, wanneer het buiten donker is, of de ganse dag laten branden en de planten zo een lichtcyclus van een 16-tal uren geven.

Lights on!

een lichtbak voor je planten
Paprikaplanten in de propagator

Totdat de plantjes buiten in de serre kunnen staan ze zo lekker warm en licht.

Lees zeker ook waaromwarmte en licht onontbeerlijk zijn voor het opkweken en ontkiemen van plantenen wat het nut van een propagator is!

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51