witloofwortels
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Je eigen witloof kweken

TuinTuin

Witloof kweken is een winters werkje

Het moestuinseizoen loopt op zijn einde, de koude donkere dagen komen er aan en dat is altijd een beetje een moeilijk moment voor de groene vingers. Pas ergens in februari kan de tuinier weer uit zijn/haar winterslaap en in de tussentijd is er niet veel meer te doen dan opruimen. Winterklaar maken om het met een mooi tuinbegrip te zeggen. 


Je kan geen zadencatalogussen blijven doorbladeren en moestuinindelingen blijven maken voor het volgend jaar en dus bedenken we allerhande projectjes. 

Witloof is de favoriete groente van mijn vrouw en mij en dus was het niet echt een grote gedachtensprong om eens aan de zelfkweek ervan te denken. 

Maar euh… Eén probleempje… we hadden helemaal geen witloof gezaaid in de moestuin! Gelukkig blijkt dat ook niet per sé nodig.

Witloofwortels kopen

Witloofwortels (of -pennen) kan je uiteraard zelf kweken in de moestuin. Je zaait ze dan in het voorjaar, om ze daarna in de herfst of winter te oogsten, (na ze te laten ‘rusten’), in te kuilen en het lof in het donker op te kweken.


Je kan de witloofwortels echter probleemloos kopen, waardoor je een intensief stuk van het werk overslaat. De wortels zijn bovendien helemaal niet duur (reken tussen de 10 cent en de 30 cent per wortel). Het goede nieuws is dat je dus helemaal geen tuin nodig hebt en witloof perfect binnenshuis kan kweken. Een emmer in een een donkere koele ruimte  en je kweekt zo je eigen witloof.

Hoe begin je er nu aan?

Als je binnen witloof wil kweken in een emmer of bak, vul je de bak met aarde en stop je de witloofwortels erin, waarna je ze goed water geeft en op een donkere koele plek wegzet.

 

Klinkt simpel genoeg, maar ik ga hier toch even dieper op in, aangezien ik zelf bij de eerste kweek toch wat twijfels had over sommige stappen, zoals welke grond gebruik je best? Moet ik de gekochte wortels bijsnijden en hoe doe ik dat? hoeveel water moet ik geven? Hoe ver van elkaar zet ik de wortels?

 

Om even in sneltreinvaart over bovenstaande heen te gaan:

Grond –> best niet te voedingsrijk. Mag dus gerust zandgrond zijn, of zaai -en stekaarde. 

Wortels–> snijd je op 2 manieren bij (als dit al niet gedaan werd door de witloofkweker): je kan ze onderaan inkorten tot ze een 20 cm zijn en bovenaan kan jet het loof bijknippen tot 2 a 3 cm.

Water—>witloof bestaat voor een groot gedeelte uit water en heeft dus flink wat water nodig. Toch is dit een delicaat evenwicht (zie onderstaande aandachtspunten)

Hoe ver uit elkaar?–>zo dicht als kan.

Hoe diep? —>De wortel mag nagenoeg volledig onder zitten. het kropje net boven de grond.

 

AANDACHTSPUNTEN

Goed donker!

De reden is simpel. Als er licht bij de stronkjes kan, wordt het lof groen ipv wit. Nu lusten onze cavia’s ook best graag groenlof, maar wijzelf willen uiteraard onvervalst witlof! Dit lijkt een simpele voorwaarde, die makkelijk te vervullen is, maar zoals u verder kan lezen is ook verluchting niet onbelangrijk en dan sijpelt er ongewild wel eens wat licht binnen, zeker in zelfgemaakte witloofbakken of emmers.

Temperatuur - niet te warm, niet te koud

Je zet de witloofstronkjes het best op een koele plaats. Bij voorkeur rond de 18 graden. Nu moet je je daar niet te hard op vastpinnen. Ook als je buiten deze grenzen gaat zal het witloof wel groeien. De stelregel is: hoe kouder je ze zet, hoe trager ze groeien. Te warm zorgt soms voor een te snelle groei met kropjes tot gevolg die niet zo vast zijn van structuur. Heb je geen ruimte met de ideale temperatuur? Geef het niet te snel op, je witloof groeit ook wel bij koudere of warmere temperaturen.

Vochtig, maar niet nat

De witloofpennen moeten ten allen tijde goed vochtig staan om in optimale omstandigheden te kunnen groeien. Niet zo vreemd als je weet dat witloof nog vrij veel vocht bevat wanneer het geoogst wordt. 

Het probleem is dat je ze ook weer niet te nat wil zetten, omdat er dan rot of schimmel kan ontstaan. Een bak die je een beetje kan ventileren is dus handig, maar let erop dat je hiermee niet ongewenst licht binnenlaat. 

In onze eerste witloofkweek hebben we de pennen bij het insteken heel goed water gegeven en daarna eigenlijk nauwelijks nog. Toch hebben we best wel wat last gehad van rottende blaadjes en te vochtige omstandigheden. De verluchting was wellicht ook niet optimaal. 

Sommige mensen geven om die reden water in een buis die in het midden van de emmer of bak zit om zo enkel onderaan water te kunnen geven. Ik heb hier geen ervaring mee, maar dit gaan we dit jaar zeker eens uitproberen.

Zo. Dat is zowat alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan. Onze eerste oogst vorig jaar is alvast behoorlijk goed gelukt, maar houdt zeker de aandachtspunten in de gaten. Veel succes en lekker eigen gekweekt piepend witloof toegewenst! 

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51