Welke Pallet?
Het verhaal begint uiteraard met de pallet. Hoe simpel dat ook klinkt, hier dringen de eerste keuzes zich reeds op.
Persoonlijke voorkeur even ter zijde, hebben we hier wel wat opzoekwerk ingestopt. Uiteindelijk kweek je in de pallet wel fruit dat je ook effectief gaat opeten.
Hoewel de meest robuuste pallets het langst meegaan, zijn zij doorgaans ook behandeld met chemicaliën om het vocht beter te kunnen weerstaan. Chemicaliën die via datzelfde vocht in je potaarde en dus je vruchten terecht kunnen komen. Dat wouden we uiteraard liever niet.
Behandeld hout
Een eerste vereiste was dus om min of meer controle te hebben over de oorsprong -en dus de behandelwijze van de pallets. De gedrukte cijfercodes die u op pallets terugvindt blijken hierover al wat aanduidingen te geven.
Het gaat een beetje voorbij de scope van dit artikel om daar erg diep op in te gaan, maar klik gerust door naar deze link indien u wil weten of uw pallet veilig is voor hergebruik?
Wij kozen zelf voor pallets waarop kantoormateriaal getransporteerd wordt. Dit zijn vaak heel goedkope pallets die voor tijdelijk gebruik bestemd zijn en dus helemaal niet behandeld. Het nadeel hiervan is dat u wellicht elke paar jaar een nieuw aardbeienpallet zal moeten maken, maar dat is een kleine prijs voor een veilige pallet.
Hoe maakt u het?
De aardbeienpallet herschikken
De standaard tussenafmetingen van de latten van een pallet zijn niet steeds geschikt voor de uitplant van aardbeien, of een andere beplanting. Het voordeel van de eerder genoemde, goedkopere pallets voor de transport van kantoormateriaal is dat zij geniet zijn en niet genageld. Hierdoor zijn de latten eenvoudig los te maken en herschikt u de afstanden tussen de latten naar eigen goeddunken.
De worteldoek bevestigen
Om de potgrond in de pallet te houden gebruiken we worteldoek. Een nietpistool is hierbij wel handig om de worteldoek aan de pallet te bevestigen.
Meet een stuk worteldoek ruim af met de pallet er overheen en knip bij.
Zorg ervoor dat u aan elke kant voldoende marge inbouwt, aangezien de worteldoek rond de pallet gevouwen zal worden en daar bevestigd.
Maak de worteldoek (bij ons met een dubbelgevouwen plooi) vast, zodat hij gelijk komt met de zijranden van de pallet. Ook aan de korte zijde kan u met een dubbele plooi de worteldoek vastnieten zoals hieronder op de foto. Voor de hoeken zal u een diagonale plooi moeten maken, ongeveer zoals u een geschenkje inpakt.
Aangezien u aan de bovenzijde water wil geven en mogelijks ook nog extra aardbeien planten, laat u deze vrij van worteldoek. Zoals u kan zien zijn de openingen in de onderstaande foto nog te wijd. De aarde zou er zo van tussen vallen en dat dient dus nog opgelost te worden.
Met een aantal extra latjes (die we in de eerste stap net verwijderden van de pallet) maken we de openingen op gewenste hoogte. Deze stap kan u uiteraard (en wellicht zelfs best 😉 ) ook uitvoeren voordat u start met de bevestiging van het worteldoek
De pallet is nu klaar om opgevuld te worden met potgrond Leg de pallet plat op de grond en vul ruim met potgrond. In onze pallet zijn 2 zakken van 40 liter potgrond gegaan. U drukt de potgrond best ook stevig aan, zodat deze bij het verticaal plaatsen (of het water geven) niet uit de pallet valt.
Te overwegen is ook de aanmaak van horizontale tussenschotten tussen elke ‘laag’ aardbeien. Met een horizontale extra lat verhinderd u zo bijkomend dat de aarde bij het bewateren wegspoelt.
Op de foto’s en in ons projectje hebben we dat uiteindelijk niet gedaan en dit lukt ook perfect, maar je verbruikt misschien wat meer potgrond op onze manier. De pallet is nu klaar voor beplanting. Stop naargelang de breedte van je pallet een aantal aardbeienplantjes per horizontale rij(in dit geval 4 a 5).
Regelmatig water geven en GROEIEN MAAR…!
3 reacties
Wim
Beste, hoeveel water moet je deze juist geven? Aan de bovenkant bij de bovenste laag voor alle lagen of elke laag apart water geven? Ziet er wel erg leuk project uit.
Zet je deze in de winter ergens binnen?
Sven
Hoi Wim,
Bedankt voor je reactie! We geven water met een brede broes en tussen de planken in. Als je met een te sterke straal zou spuiten, dan spuit je de grond er van tussen.
Water langs boven vind ik minder ideaal. de bovenkant krijgt dan heel veel water en de onderkant heel weinig.
We zouden de pallet in de winter moeten binnenzetten inderdaad(want onbehandeld hout). Dit is er hier dit jaar nog niet van gekomen.
Groetjes
Sven
Pingback: