peperplantjes in propagator
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Pepers -en paprikakweek dagboek deel 2 – 6 februari 2022

TuinTuin

Deze blogpost is het tweede deel van een eerder artikel waar we de opstart van de kweek bespraken. Lees hier het eerste deel van de dagboekpost.

Ongeduld beloond

We zijn inmiddels 3 weken na het zaaien. De zaadjes hebben -zo hopen we toch- ideale omstandigheden gekend in onze Geopodpropagator. Een vochtige en warme start (temperatuur rond de 24 graden) en van zodra ze ontkiemd waren ook licht van speciale groeilampen

We kozen voor led groeilampen met 6500 Kelvin. Deze lampen zijn geschikt voor het ontkiemen en opkweken tot jonge planten. De vruchtzetting gebeurt hier gewoon buiten de propagator onder natuurlijk zonlicht. Wil je ook de vruchtzetting onder lampen laten gebeuren, dan neem je best gecombineerde lampen met Kelvin 2700/6500.

Sven

Eerste schoonheidsfoutjes...

Bij het zaaien hebben we de trays met zaaigrond met een plantenspuit goed nat gespoten. Eens de eerste zaailingen hun kopje boven staken, zijn we dit in eerste instantie blijven doen. Dat was wellicht niet het beste idee, ook al checkten we dagelijks de planten en sproeiden we goed nat. De temperatuur in de propagator zorgt immers voor een heel snelle verdamping, zeker als de ventilatiegaatjes open staan. Na het werk thuiskomen en een aantal piepkleine zaailingen uitgedroogd terugvinden omdat het vocht allemaal is verdampt was een alarmbelletje dat we het wateren beter op een andere manier aanpakten. 

Beter water langs onder

Onze plantentrays staan zoals gezegd in een propagator. Anders dan in onze vorige propagator, waar de onderlaag uit een soort grind bestond om het vocht beter vast te houden en het niet mogelijk was om rechtstreeks van onderuit water te geven, biedt onze huidige propagator (geopod) de mogelijkheid om rechtstreeks water te geven in het onderstel.

water geven met plantenspuit
We deden het eerst met de plantenspuit
water geven langs onder
Maar merkten dat het minder snel uitdroogt als je langs onder water geeft

Volgorde trays: gelijke lichtverdeling

Een tweede aandachtspunt was dat sommige peperplantjes al ‘gestrekt’ leken. Je weet wel, iele, opgeschoten sprietjes die wanhopig hun deeltje van het licht proberen krijgen door er zich naartoe te strekken. Dit was enkel het geval bij de tray aan de buitenkant en dus aan het uiteinde van de ledlampen. Beetje stom, want in principe kunnen alle trays perfect onder het licht. Maar we veranderen voor de zekerheid ook af en toe eens de volgorde van de trays. De buitens te in het midden en vice versa.

Bijzaaien

Waar er zaadjes niet uitgekomen waren, en we nog zaad overhadden uit het pakje, hebben we ondertussen bijgezaaid. We achten het weinig waarschijnlijk dat de zaadjes nu nog zouden ontkiemen, als hun broertjes en zusjes dat al lang deden. Er is ook nog tijd zat begin februari en we houden er rekening mee dat hier en daar een plantje er tussenuit valt, omdat het niet sterk genoeg is of om een andere reden het niet overleefd. Better safe than sorry dus!

Al bij al: so far so good...

WIST JE DAT?

Verschillende materialen waarover in de blog geschreven wordt, kochten we aan bij Moestuinweetjes.com, een vrij jonge webshop boordevol tips en moestuinmateriaal aan straffe prijzen. We kregen van hen leuke kortingscodes die je kan gebruiken om 5% kassakorting te krijgen op al je aankopen of 5€ op je eerste aankoop. Je kan de codes ingeven (als korting) bij het afrekenen van een aankoop in hun webshop.

'Genieten5'
5% korting op al je aankopen

'Genieten.welkom'
5€ korting op je eerste aankoop

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51