20220115_135652
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Pepers -en paprikakweek dagboek deel 1 – 15 januari 2022

TuinTuin

Uitgestelde zaaistart

We kweken pepers en paprika onder lampen en in een propagator. Je kan dan vroeger starten en wat voorsprong nemen, in de hoop tegen half mei grote gezonde planten te kunnen uitplanten in de tuin. Hoe vroeg, dat blijkt wat uitzoeken te zijn. Check zeker eens het artikel over ontkiemen in de propagator als je concreet wil weten hoe dat in zijn werk gaat!

 

Vorig jaar gingen we van start op 23 december. In de woonkamer, onder groeilampen, maar zonder propagator. Dat liep aanvankelijk als een liertje. 

Exact 1 jaar geleden, op 15 januari 2021 dus, zagen onze planten er toen al zo uit (zie onderstaande foto).

 

Een goede maand later zaten ze echter vol bladluizen, die hun groei nogal abrupt gestopt hebben, en waar de planten uiteindelijk nooit helemaal van hersteld geraakt zijn.

Nu denken we dat de temperatuur in de woonkamer daar iets mee te maken heeft en willen we dit jaar -eens de pepers en paprika en verpot zijn, ze iets sneller naar een frissere ruimte verhuizen. Bladluizen zouden daar minder snel op afkomen. Om die reden besloten we dit jaar een kleine maand later te zaaien, zodat de veranda (ergens in maart) s’ nachts niet te koud meer is voor de planten, maar wel voor de bladluizen.

 

peperdagboek

Zadenselectie

Voorlopig zit er 1 tray vol met vooral pepers en ook wat paprika. Een 8 tal soorten. 

Voor de liefhebbers (met link naar peperzaden.be met wie ik niet samenwerk) som ik ze hieronder even op:

De zaden worden door een jonge medewerker eerst in een tray gezaaid en later in grotere P9-potjes uitgeplant. De tray wordt met zaai -en stekgrond gevuld. Dan een kuiltje van een halve centimeter diep, zaadje erin en zand erover. Alez zaaigrond dan tenminste, maar dat klonk wat minder goed. Vervolgens goed natspuiten met de plantensproeier en ze kunnen in de propagator.

dochter zaait
Concentratie vereist!

Eens de tray gevuld is en we de zaden een naamstokje hebt gegeven, kan hij in de propagator. Zonder licht nog vooralsnog. De propagator geeft de zaadjes een aangenaam zuiders temperatuurtje van 26-27 graden. Enne nu? Afwachten maar! 

2 reacties

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51