frambozenazijn
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Frambozenazijn maken, een makkie!

TuinTuin

Stap1: was de frambozen grondig

frambozen wassen

Je wast de frambozen naar mijn mening best door ze onder te dompelen en niet louter af te spoelen. Zo verwijder je ook eventuele insecten die zich in de framboos verstoppen. Voorzichtigheid is sowieso het sleutelwoord. Je wil de frambozen zo weinig mogelijk kneuzen.

Stap2: Laat ze uitlekken en dep voorzichtig droog

frambozen uitlekken

Ik haal de frambozen met de handen voorzichtig uit de pot en droog ze op een theedoek. Niet in een zeef dus, omdat ze daar met een harder oppervlak in aanraking komen en door het schudden beschadigd zouden kunnen worden. Draai de frambozen manueel eens om, zodat het water dat er van binnen in zit kan uitlekken.

Stap3: Doe de frambozen en de azijn in een propere bokaal en zet weg.

frambozenazijn

Hier heb ik de bokalen en de dekseltjes gesterelliseerd door ze onder te dompelen in kokend water. Zorg wel dat de potten voldoende afgekoeld zijn voor je de frambozen en azijn er in doet. Ik gebruikte een mix van 3 soorten azijn, maar je kan daar eigenlijk gerust je ding mee doen. Ik las dat enkel natuurazijn een minder rijke smaak zou geven, dus heb ik zowel witte wijnazijn als rode wijnazijn toegevoegd.
Het geheel laat je goed afgesloten minstens 3 weken staan op een lichtrijke plaats. Bij ons staan ze aan het keukenraam. Ik draai de potten ook geregeld eens om, zodat er geen frambozen komen bovendrijven.

Stap4: Verwijder de frambozen en giet de azijn in een fles die je kan afsluiten.

De frambozen zelf mogen niet in de azijn blijven zitten. Ze hebben overigens na 3 weken al hun smaak (en kleur) aan de azijn afgegeven. Als er brokjes framboos in de azijn drijven, kan je het geheel door een koffiefilter gieten om deze er uit te filteren.

frambozenazijn

Stap5: Gebruik de azijn in zowat alles

Een scheut azijn doet wonderen in tal van gerechten. Dat is bijna nog meer het geval voor frambozenazijn, omdat je in één ruk zoet en zuur toevoegt. Lees zeker ook eens mijn eerder artikel over smaakmakers om te zien hoe en waarin ik het gebruik.

3 reacties

 • Tristan Mahau

  Beste Sven,

  Graag wil ik jouw recept bereiden,
  Welke verhoudingen framboos en azijn stel je voor?
  Alvast hartelijk dank voor deze moeite,

  Smakelijke groeten,

  Tristan

  • Sven

   Hey Tristan,

   Ik heb de laatste keer 3 soorten azijn gebruikt (gewone, witte -en rodewijnazijn). Omdat ik dat zo had gelezen in een boekje over olie en azijn dat ik eens kocht). Maar het jaar ervoor gewoon met blauwe hand natuurazijn en dat was eigenlijk even lekker. Qua verhouding zou nam ik 2/3 gewone azijn en 1/3 wittewijnazijn (of rode, of de 2). Ik heb de frambozen niet afgewogen, maar zoals je op de foto kan zien was het wel een mooie portie. Ik heb de flesjes waar de azijn uiteindelijk in moest, als maatbeker gebruikt en uiteindelijk 2 flesjes gemaakt van elk een 300ml. Hopelijk kan je daarmee iets aan!
   Groetjes Sven

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51