IMG_20211111_130934_716
Sven

Sven

Binnen -en buitenblogger

Kruiden en specerijen drogen

TuinTuin

Wie een moestuin heeft, of zelfs enkel een kruidenbak op het terras, weet dat je onmogelijk alle opbrengst onmiddellijk kan verwerken. En dus moet je onvermijdelijk op zoek naar een aantal manieren om hetgeen wat je niet onmiddellijk kan gebruiken te bewaren. Dat kan invriezen zijn, wecken, op olie of azijn bewaren en mogelijk nog een aantal ander technieken die ik hier over het hoofd zie. 

De focus van dit artikel echter ligt op een specifieke bewaringstechniek, nl. drogen, die zich uitzonderlijk goed leent om kruiden en/of specerijen te bewaren. 

Dit is geen gesponsord artikel. Want mocht het dat zijn geweest, dan zou ik waarschijnlijk nu in het bezit zijn van een of ander fancy en wellicht ook vrij kostelijke droogoven. 

In de plaats daarvan kan ik u meedelen dat ik weliswaar een voedseldroger gebruik (wat misschien niet strikt noodzakelijk is), maar dat deze ons in een promotie in Lidl om en bij de 20€ gekost heeft…

goedkoop

Ik veronderstel dat dit voor de meeste lezers een haalbare kaart is. En aangezien dit toch geen gesponsorde post is en de voedseldroger in kwestie nog steeds beschikbaar is, meld ik even dat het gaat om de Silvercrest Food Dehydrator. en deze ziet er dus zo uit:

voedseldroger

Nu wil ik even duidelijk maken dat je ook perfect voedsel kan drogen zonder voedseldroger. Alleen, wanneer het over drogen gaat is het vaak zo dat tijd van enig belang is. Hoe langer het duurt om iets te drogen, hoe meer kans dat schimmels en dergelijke de kans krijgen om het proces te verbrodden. Wat ik met name met chilipepers al verschillende keren heb meegemaakt. 

 

Bovendien droog ik kruiden met soms de bedoeling om ze vervolgens te vermalen en in een kruidenpotje in de kruidenkast te bewaren. Zoals je verder in het artikel kan lezen is dat het geval voor mijn eigen provenciale kruidenmix en chilipoeder. Indat geval is het zeker van belang dat alles heel goed droog is of het gaat beschimmelen.

 

 

Enfin. Veel tekst om duidelijk te maken dat voedsel drogen voor iedereen een haalbare en eenvoudige manier is om kruiden en specerijen te bewaren, maar dat je tegelijkertijd een beetje geduld moet hebben. 

 

Voorbereiding

Kruiden floreren als ze gesnoeid worden. Dat kan uiteraard door ze continu te gebruiken en er in te knippen. Maar als je op het einde van het seizoen eens grondig snoeit, dan zullen je kruiden hier komend voorjaar deugd van hebben en nieuwe scheuten aanmaken. En het snoeisel, wel dat gaan we drogen in plaat van het weg te gooien.

De kruiden was ik grondig, waarbij ik gebruik maak van de slazwierder. Ik vul deze met water en dompel de kruiden onder in koud water, en maak ze met de hand zo proper mogelijk. Vervolgens laat ik ze in het mandje van de slazwierder uitlekken en zwier ik ze droog. Om eventueel overtollig vocht (want vocht is en blijft de vijand) zo veel mogelijk weg te krijgen stal ik de kruiden per soort nog eens op uit op keukenpapier en dep ik deze droog. Aangezien het de bedoeling is dat ze per soort in een tray van de voedseldroger gaan, is het handig om ze hier al per soort te sorteren. Maak je overigens geen zorgen over de vermenging van smaken en geuren (waarover ik in eerste instantie een beetje bezorgd was). Na het drogen heb ik hier helemaal niets van gemerkt. Niet op geur of op smaakvlak. 

 

Vervolgens zal ik afhankelijk van het soort kruid, te grote takjes of delen verwijderen waar nog veel vocht in kan zitten, of die je liever niet meemaalt in je kruidenmengeling. Ik denk dan vooral aan kruiden zoals thym of rozemarijn, waar de takjes na verloop vrij houterig of dikker van worden. Droog je basilicum, salie of zelfs laurier, dan is dat doorgaans overbodig.

Chilipepers snijd ik overlangs door, ook weer om het drogingsproces te bevorderen. Let wel op dat je niet te kleine stukjes overhoudt, want de trays van de voedseldroger zijn plastic roosters met vrij grote gaatjes in, waar de kleinste delen doorheen kunnen vallen. (zijn de stukjes toch te klein dan kan je overwegen om een luchtdoorlatend doek of papier op de tray te leggen om te verhinderen dat de stukjes erdoorheen vallen).

Het drogen zelf

Nadat je bovenstaande voorbereidende stappen hebt doorlopen, is het tijd om het feitelijke droogproces te starten. De kruiden of specerijen gaan hier per soort een tray op en gaan op lage temperatuur (40graden) gedurende lange tijd (ik begin met 12 uren, maar geef soms nog wat tijd bij indien de kruiden nog niet ‘breken’ in mijn hand als ik ze dubbelplooi).  Op sommige websites wordt aangegeven dat kruiden optimaal op een temperatuur van maximaal 40 graden gedroogd mogen worden, maar dit is bij mijn voedseldroger eigenlijk de minimumtemperatuur.

Na het drogen

Je kan de gedroogde kruiden soms in zijn geheel bewaren. Denk bvb aan laurierblaadjes, of zelfs thymtakjes. Of je kan ze malen en in kruidenpotjes bewaren, zoals ik gedaan heb met de chilipepers en kruiden uit de tuin. Hieronder zie je her resultaat,

gedroogde chilipeper

We lieten de pitjes overigens in de chilipepers zitten en hebben deze mee door de maler gehaald, omdat we hier wel van pikant houden en je ook de dosering kan aanpassen door gewoon de gebruikshoeveelheid te verminderen. Maar wil je een mildere variant maken, dan kan je eventueel ook de pitjes verwijderen. 

 

Nog even meegeven dat de “maler” in dit geval ook geen speciaal toestel is. Je kan het met een oude manuele koffiemaler, of wellicht zelf met een staafmixer. In mijn geval hebben we bij de blender een accessoire om noten en dergelijke mee te malen en leende zich in dit geval perfect voor de kruiden. 

 

Voor provencale kruiden kan je als je wil ook de samenstelling aanpassen naar je persoonlijke smaak. Wij deden er alvast volgende kruiden in: 

 

Rozemarijn, thym, salie(beperkt), bonenkruid en oregano.

Maar je stopt er in wat je zelf graag lust uiteraard en ook de verhoudingen zijn naar smaak. 

en als je toch een zekere richtlijn wil, is er nog altijd Wikipedia waar je een voorstel krijgt van verhoudingen. Provençaalse kruiden – Wikipedia.

 

Ook de structuur is een beetje naar smaak. Heb je graag poeder, dan maal je het fijn, maar hier wouden we nog een beetje chilivlokken hebben en hebben we het wat ruwer gedaan. Idem als voor de provencaalse kruiden. 

 

 

provencaalse kruiden

Zelf experimenteren we vast nog verder met de voedseldroger. Ik denk bvb. aan gember, look, ajuin, maar ook plakjes banaan, appel e.d. of eigen selderijzout(!)

Voorlopig hebben we voor de winter alvast onze voorraad laurier, chilivlokken en provencaalse kruiden aangelegd.

 

Benieuwd wat jullie ervan maken! Laat het gerust weten in de reacties.

Eén reactie

Geef een reactie

8/p7/Pp6/1Pkr2p1/4K3/3p4/8/3R4 w - - 0 51